Kalkverf voor bomen en stallen

Het witkalken met kalkverf van (fruit)bomen en ontsmetten van stallen, natuurlijk hygiënisch.

Aanbrengen van een natuurlijke boom kalkverf in de herfstmaanden is gebaseerd op een lange traditie met talrijke voordelen voor (fruit)boom en mens.

Kalk beschermd de bomen

Het witkalken van de boomstam houdt ongedierte tijdens de wintermaanden weg en vermindert de aangroei van mos aanzienlijk.  De witte kleur voorkomt temperatuurschommelingen van de boomstam. Juist in de winter is een boom gevoelig voor wisselende temperaturen. Overdag zonlicht en in de nacht lage temperaturen doen het hout en schors van de stam scheuren of barsten. Deze schade uit zich soms pas in een later stadium en maakt de boom gevoelig voor zwam en schimmel. Een beschermd jasje van reflecterende witkalk zal het aantal vorst scheuren drastisch verminderen.

Kalkverf voor fruitbomen

Kalkverf en een goede oogst

Is de winter niet zo streng dan bestaat de kans, als de stam overdag verwarmd wordt, dat de sapstroom te vroeg op gang komt en de bloesem knoppen uitlopen. Dit maakt de (fruit)boom extra gevoelig voor nachtvorst. De witkalk laat de zonnewarmte op de stam reflecteren, zo kan de bloeitijd ongeveer 2 weken uitgesteld worden. Het jaarlijks aanbrengen van boomstam kalkverf helpt de boom beschermen. Een gezonde en goed onderhouden boom geeft op zijn beurt een hoge vrucht opbrengst.

Kalk voor stal en box hygiëne

Gerijpte putkalk verf bezit door zijn PH waarde van 12>  desinfecterende en hygiënische eigenschappen. Zo wordt de omgeving neutraler en is er minder bacteriegroei. Door deze eigenschappen word er al honderden jaren gebruik gemaakt van deze natuurlijke afwerking.

De met witkalk behandelde wanden van de stal of boxen blijven langer schoon omdat er geen statische lading plaatsvindt. Door geselecteerde toeslagen vult de witkalk kieren en naden maar blijft vochtregulerend en damp doorlatend.  Daarbij is de kalkverf schimmelwerend, ademendaktief en bind schadelijke stoffen uit de lucht. 

Bloedluis op kippen

Bloedmijt of bloedluis een plaag voor kippen. Kippen kunnen er behoorlijk ziek van worden als ze worden gebeten en is er kans op bloedarmoede.  De bloedluis of mijten kunnen ook andere ziektes overbrengen, zoals de E-coli bacterie. Overdag zijn ze moeilijk zichtbaar en houden ze zich schuil in spleten en kieren. Als het donker wordt is er grote kans op besmetting en planten de luizen/ mijten zich snel voort.

Ongedierte voorkomen met kalkverf

Door preventief het hok regelmatig met witkalk te behandelen vullen kieren en spleten zich. De broedplaats voor ongedierte wordt  hierdoor onbereikbaar. De bloedmijt of -luis ademt door zijn huid. Door over de met witkalk afgevende behandelde wanden te lopen zal het ongedierte verstikken en laten sterven. De vocht absorberende eigenschappen van de witkalk zorgen voor een droger en hygiënisch klimaat in het hok en is niet schadelijk voor de kippen.

Tip: Ook werd witkalk toegepast op wanden van volières en duivenhokken omdat witkalk niet schadelijk is voor de vogels.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Een greep uit ons assortiment