Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Meermanno tuinmuur restauratie mortel

Restauratie aan tuinmuur Museum Meermanno

Naast heel veel boeken heeft Museum Meermanno in Den Haag ook een prachtige binnentuin waar je doorheen kan wandelen en een lekker kopje koffie kan drinken. De tuinmuur naderde echter het einde van zijn levensduur en diende gerestaureerd te worden.

Onderzoek en herstel

Het Bureau voor bouwhistorisch onderzoek en restauratie BBOR heeft een onderzoek gestart naar de beste manier om de tuinmuur in originele staat te herstellen. Onderleiding van restauratie architect Krijn van der Ende is het onderzoek uitgevoerd en ook de vraag richting de Mortel Compagnie gekomen om een mortel op maat te ontwikkelen.

Meermanno tuinmuur restauratie mortel

De mortel moest zowel visueel als technisch identiek zijn aan het historische metselwerk van dit rijksmonument. Met het voorhanden onderzoek en aan de hand van restanten van de originele mortel hebben wij een kalkmortel samengesteld met de juiste verhouding, kleur en structuur.

Historische werkwijze

Voor dit project bleek ook de historisch werkwijze erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Zo hebben we de restanten geanalyseerd en geconstateerd dat er vol en zat aangebrachte metselwerk vervolgens doorgestreken was met een daggelijn. De Mortel Compagnie heeft de uitvoerende partij (Burgy) geconsulteerd en bekend gemaakt met de ouderwetse technieken en het correct gebruik van de op maat ontwikkelde kalkmortel.  De aangebrachte daggelijn is niet enkel visueel maar werkt ook aangebracht om de krimp tegen te gaan van de vette kalkmortel. Uiteindelijk is het metselwerk gepatineerd om deze aan te laten sluiten op het nog bestaande metselwerk.

kalk-sinterwater de mortel compagnie

Voor de delen die nog in goede staat waren hebben we een geconcentreerd  kalk-sinterwater bereid en aangeleverd. Dit zorgt voor voeding en extra bindmiddel in de historische mortel. Op deze manier wordt de verzanding tegengegaan en kon zoveel mogelijk historisch aanwezig materiaal bewaard.

Ieder monument is uniek

Omdat ieder monument uniek is zijn ook al onze restauratie producten afgestemd op het object. Door het gebruik van traditionele technieken en duurzame grondstoffen te combineren met hedendaagse onderzoeksmethoden bieden wij voor ieder monument een passende oplossing.

Wij wisselen graag met u van gedachten.

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.