Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Monumentaal metselwerk

Monumentaal metselwerk is een belangrijk onderdeel van de restauratie van historische gebouwen en monumenten. Bij het restaureren van monumentaal metselwerk is het van groot belang om gebruik te maken van authentieke materialen, zoals kalk, om de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw te behouden.

Kalk is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de bouw. Het is een natuurlijk materiaal dat goed past bij historische gebouwen. Bij het restaureren van monumentaal metselwerk wordt vaak gebruik gemaakt van kalkmortel. Dit is een mengsel van kalk, zand en water dat gebruikt wordt voor het herstellen van oude muren en gevels.

Een van de voordelen van kalkmortel is dat het een ademende mortel is. Net zoals kalkverf kan kalkmortel vocht opnemen en afgeven, waardoor het bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en vochtproblemen voorkomen kunnen worden. Door de ademende werking van kalkmortel kan de muur of gevel blijven “ademen”, wat belangrijk is om schade aan het monumentaal metselwerk te voorkomen.

Een ander voordeel van het gebruik van kalkmortel is dat het een duurzaam materiaal is. Door de natuurlijke samenstelling van kalkmortel hecht het goed aan de oorspronkelijke muren en gevels, waardoor het minder snel loslaat. Hierdoor hoeft de mortel minder vaak opnieuw aangebracht te worden en heeft u dus minder onderhoudskosten op de lange termijn.

Door het gebruik van kalkmortel kan het monumentale metselwerk weer in oorspronkelijke staat hersteld worden. Hierbij wordt er rekening gehouden met de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw en wordt er gestreefd naar het behouden van het historische karakter. Door het gebruik van authentieke materialen kan het monumentale metselwerk weer in ere hersteld worden.

Daarnaast draagt het gebruik van kalkmortel bij aan de ecologische insteek van de restauratie. Kalkmortel is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal dat geen schadelijke stoffen bevat. Hierdoor is het een verantwoorde keuze voor het behoud van historische gebouwen en monumenten.

In conclusie is het gebruik van kalkmortel en andere authentieke materialen van groot belang bij het restaureren van monumentaal metselwerk. Door het gebruik van deze materialen kan het monumentale metselwerk weer in oorspronkelijke staat hersteld worden en wordt het historische karakter van het gebouw behouden. Daarnaast draagt het gebruik van kalkmortel bij aan een gezond binnenklimaat en een verantwoorde keuze voor het milieu.

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.