Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Herstel van kalkstenen monumenten

Kalkstenen monumenten zijn prachtige en waardevolle bouwwerken die vaak al vele decennia oud zijn. Het is van groot belang om deze monumenten te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Helaas hebben kalkstenen monumenten vaak te lijden onder slijtage en erosie, waardoor ze beschadigd of vervallen kunnen raken. Het herstel van kalkstenen monumenten is daarom een belangrijk onderdeel van het behoud van ons cultureel erfgoed.

Biomineralisatie; een revolutionaire manier van monumentaal herstel

Bij de Mortel Compagnie bieden we een unieke dienst aan in Nederland en België: het regenereren van oude gevels met behoud van hun oorspronkelijke schoonheid. 

Dit doen we door het aanbrengen van biomineralisatie, een natuurlijk proces dat het mogelijk maakt om kalksteen en kalkmortel te regenereren met behulp van bacteriën.

Een op maat gemaakt behandelplan

Voordat we met de behandeling beginnen, doen we uitgebreid onderzoek naar de conditie van het te behandelen oppervlak. 

Op basis van deze analyse stellen we een op maat gemaakt behandelplan op, dat ervoor zorgt dat de biomineralisatie zo effectief mogelijk wordt toegepast.

Biomineralisatie is een revolutionaire methode waarbij bacteriën worden gebruikt om de kalksteen en kalkmortel te regenereren.

Evaluatieonderzoek

Na de behandeling voeren we weer een evaluatieonderzoek uit, waarbij we het succes van de behandeling op papier zichtbaar maken. 

Hoewel het monument visueel niet verandert na de behandeling, is het van binnen wel verstevigd door de biomineralisatie. Zo behoudt het monument zijn oorspronkelijke uitstraling, maar wordt het van binnen versterkt.

Een duurzame oplossing

Biomineralisatie is een duurzame oplossing om historische gebouwen te regenereren en te behouden voor toekomstige generaties. Het is een natuurlijk proces dat zorgt voor een verbeterde structuur en weerstand tegen weersinvloeden. Bovendien is het een milieuvriendelijke oplossing, omdat er geen chemische middelen nodig zijn.

Onze biomineralisatie-methode is gebaseerd op de natuurlijke werking van bacteriën. Deze bacteriën verbruiken CO2 en produceren daarbij calciumcarbonaat, wat zich hecht aan de kalk(steen) in de gevels en deze verstevigt. Het resultaat is dat het gebouw zijn authentieke uitstraling behoudt, maar tegelijkertijd van binnenuit wordt verstevigd. Zo kunnen de oorspronkelijke eigenschappen van het materiaal worden hersteld zonder dat er nieuwe materialen hoeven te worden gebruikt.

Behoud de oorspronkelijke uitstraling van uw monument

Onze unieke dienst biedt een duurzame oplossing voor monumenten die aangetast zijn door tijd en weersomstandigheden. Door het aanbieden van biomineralisatie als regeneratiemethode kunnen we ervoor zorgen dat deze monumenten hun schoonheid behouden, terwijl ze tegelijkertijd worden versterkt en beschermd tegen verdere achteruitgang.

Als u op zoek bent naar een manier om uw monument te herstellen en te versterken zonder afbreuk te doen aan de karakteristieke uitstraling, dan is biomineralisatie de oplossing die u zoekt.

Kies voor De Mortel Compagnie en geef uw monument de kans om oud van buiten en jong van binnen te zijn.

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.