Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Herstel van kalkstenen monumenten

Kalkstenen monumenten zijn prachtige en waardevolle bouwwerken die vaak al vele decennia oud zijn. Het is van groot belang om deze monumenten te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Helaas hebben kalkstenen monumenten vaak te lijden onder slijtage en erosie, waardoor ze beschadigd of vervallen kunnen raken. Het herstel van kalkstenen monumenten is daarom een belangrijk onderdeel van het behoud van ons cultureel erfgoed.

Het herstel van kalkstenen monumenten kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een van de belangrijkste materialen die gebruikt wordt bij dit herstel is kalkmortel. Kalkmortel is een traditioneel materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt bij de restauratie en het herstel van kalkstenen monumenten. Het heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van moderne bouwmaterialen.

Een van de belangrijkste voordelen van kalkmortel is dat het een zeer goed ademend materiaal is. Dit betekent dat vocht dat in de stenen terechtkomt, kan ontsnappen via de mortel. Hierdoor wordt voorkomen dat vocht in de stenen blijft zitten en er schade ontstaat door bevriezing of uitzetting van het vocht. Daarnaast zorgt de goede ademende eigenschap van kalkmortel ervoor dat er geen condensvorming optreedt aan de binnenkant van de stenen, waardoor het risico op verdere schade wordt verkleind.

Een ander voordeel van kalkmortel is dat het zeer duurzaam is en zich goed aanpast aan de omgeving. Kalkmortel is een zacht materiaal dat zich aanpast aan de bewegingen van de stenen. Dit betekent dat het materiaal niet scheurt of breekt als gevolg van bewegingen van de stenen. Hierdoor gaat het herstel van kalkstenen monumenten veel langer mee dan wanneer moderne bouwmaterialen worden gebruikt.

Het herstel van kalkstenen monumenten is dus van groot belang voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Door gebruik te maken van traditionele materialen, zoals kalkmortel, kan ervoor worden gezorgd dat de monumenten duurzaam worden hersteld en beschermd tegen verdere schade. Daarnaast draagt het herstel van kalkstenen monumenten bij aan het behoud van de geschiedenis en cultuur van ons land. Het is daarom van groot belang dat er voldoende aandacht en middelen worden vrijgemaakt voor het herstel van kalkstenen monumenten, zodat we deze prachtige bouwwerken kunnen blijven bewonderen en ervan kunnen blijven leren.

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.