Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

R Kalkmortel bereiden met de kalkhouw.

De renaissance van de hot mixed kalkmortel

Al meer dan een eeuw maakt De Mortel Compagnie kalkmortel en kalkpleisters door kalk te blussen in vochtig zand. Dit is één van de oudst beschreven en meest gebruikte vorm van kalk blussen en kalkmortel bereiden. Deze historische kalkmortel werd voornamelijk toegepast in metselwerk en pleisterwerk. In ons omringende landen bekend onder hot mixed lime mortar en trockengelöstchte Kalkspätzen kalkmörtel, deze waarschijnlijk oudste manier van kalkmortel bereiden werd in 25 voor Christus  door Vitruvius beschreven in De Architectura. Kenmerkend aan deze manier van mortel bereiden zijn de aanwezige ”actieve” kalkklontjes, calciet, in de mortel zoals gevonden in veel van onze monumenten. Sinds 1902 hebben wij deze manier van bereiden met de hedendaags verkrijgbare materialen geperfectioneerd tot hoogwaardige compatibele kalkmortels en kalkpleisters met een bewezen staat van dienst in diverse monumenten van woningen tot paleizen, van kerken tot door Unesco erkend wereld-erfgoed.

Zelfherstellend vermogen

Deze manier van hot-mixed limemortar bereiden heeft belangrijke voordelen op mengsels met kalkdeeg, putkalk. Kenners ervaren deze kalkmortel als beter verwerkbaar met een meer open poriën structuur. Ook dragen de calciet reservoirs bij aan het autogeen herstel bij microscheurtjes in de kalkmortel. De Mortel Compagnie bereidt en bewerkt deze authentieke kalkmortels op ambachtelijke wijze. Na de bereiding laten we de kalkmortel geconditioneerd rijpen. Door het rijpen neemt onder andere de verwerkbaarheid toe en is er geen kans meer op ongebluste kalk knollen of ”nablussers”.

Wat onderscheidt zich juist bij deze manier van kalkmortel bereiden?

Een in hot mixed kalkmortel is een historisch veel gebruikte bereidingswijze van kalkmortel. Door deze authentieke manier van bereiden krijgt de kalkmortel zijn unieke technische eigenschappen.

Deze mortels kenmerken zich door een ‘actief ingrediënt’ die deze traditionele mortels bewezen duurzaam maakt. De mortels zijn ademend en geven een goede hechting en elasticiteit. Dit actieve bestanddeel is calciet (koolzuurhoudende vrije kalk).  Onderzoek naar historische mengverhoudingen in traditionele kalkmortels is 1 deel bindmiddel op 1 tot 1,5 deel aggregaten en toevoegingen.

Dergelijke bindmiddel rijke mengverhoudingen van kalkmortel kan alleen goed verwerkt worden door de mortel op deze traditionele methode, naar historische voorbeeld, te bereiden en laten rijpen. 

Authentiek vakmanschap

Om traditioneel metselwerk en pleisterwerk compatibel te restaureren of onderhouden maakt De Mortel Compagnie duplicaat kalkmortels met identieke technische eigenschappen. Met, indien verkrijgbaar, traditionele bouwmaterialen op authentieke wijze bereid naar receptuur door onderzoek aan de  historische aanwezige mortel. Of waar nodig aangepast aan de hedendaagse veranderde omstandigheden. Dit sluit aan bij de restauratie-ethiek en het comptabiliteitsbeginsel van toezichthoudende instanties en subsidie verleners zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Meesters in kalk

Het werken met kalkmortels is niet heel moeilijk maar vraagt in de voorbehandeling en nazorg wel wat vakkennis. Alle materialen die je daarbij helpen tot een goed resultaat zijn bij ons verkrijgbaar, van jute afscherming tot veiligheidsbrillen. Ben je niet bekend met kalk producten maar beschik je wel over enige vakkennis en wilt graag zelf aan de slag lees dan de HANDLEIDINGEN goed door of volg een introductie workshop werken met kalk.  Voor specifieke werkzaamheden of bij restauraties geven wij desgewenst ook een masterclass op locatie afgestemd op het object en de wensen.

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.