Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

R-kalk 12 maanden gerijpt kalkdeeg

kalk is grenzeloos veelzijdig

Buiten onze compatibele kalk  producten op maat importeert De Mortel Compagnie voor onze klanten kalk en aanverwante producten van de mooiste onafhankelijke kalkhuizen in Europa. Deze ondernemingen zijn stuk voor stuk familiebedrijven die zich net als De Mortel Compagnie al generaties lang bekwamen in kalk producten en de traditionele werkmethode van de ambachtslieden.

Buiten de kennis en ervaring die deze bedrijven met zich mee brengen leveren ze ook 100% duurzame biologische producten zonder enige vorm van onnatuurlijke toeslagen wat de producten ook uiterst geschikt maakt voor de ecologische bouw. Uiteraard hebben deze huizen ook enige verwantschap met het kalk gebruik in de voormalige Nederlanden. Nu bekend als Nederland , België, Luxemburg en enkele noordelijke departementen van het huidige Frankrijk. 

Voor kleine bestellingen kunt u direct terecht in de KALKSHOP of vraag vrijblijvend een aanbieding, advies of workshop.

De kalk Bakermat Italie

Tijdens de gouden eeuwen van de VOC haalden rijke kooplui en edelen gevierde stukadoors uit Italië. Zij lieten hun woningen en buitenplaatsen verrijken met indrukwekkende geornamenteerde plafonds. Het merendeel van deze hoog opgeleide stukadoors of plafondwerkers kwam uit de noordelijke regionen van Italië rond Como en Lugano. In dit noordelijke deel van Italië bevindt zich een generaties oud kalkhuis met de zuiverste natuurkalk producten. Tenslotte zijn het de Romeinen, en hun architect Vitruvius in het bijzonder, die het gebruik van kalk naar een hoger niveau hebben ontwikkeld.

Edele natuur kalk

Tijdens de Oostenrijkse Nederlanden van 1715 tot 1795 werden de Lage Landen bestuurd door de Habsburgse monarchie. Deze periode kenmerkt zich door de Nederlandse barok architectuur. Welke in de tweede helft van de 18e eeuw invloeden krijgt uit het neoclassicisme. In het kalkhuis Dullinger uit Oostenrijk hebben wij een betrouwbare partner gevonden. Fam. Dullinger is door de eeuwen heen verantwoordelijk is voor de historische kalkpleister en kalkverf van onder andere het Mozart huis. En onderhoud het 900 jaar oude kasteel Hohen-Salzburg  welke jaarlijks door duizenden toeristen worden bezocht.

Een van oudsher gebruikte toepassing van kalkverf in Nederland is als zelfopofferende beschermlaag. Aangebracht op het metselwerk van baksteen en natuursteen kerken, kastelen, boerderijen tot arbeiderswoningen. Goed opgebouwd gaat het zelfopofferende kalkverf systeem gaat 3 tot 15 jaar mee. Dit is afhankelijk van de geografische ligging.

Kalk uit spanje

Uitzondering is een leverancier uit Spanje. Dit familiebedrijf houdt het ambacht van branden en blussen in ere zoals gebruikelijk in de tijd van de Romeinse overheersing en Moorse Nasrid periode. Reden voor Unesco om het traditionele kalk ambacht in Spanje, Gordillo’s Cal de Morón, te beschermen. In 2011 is het traditionele kalkambacht uit geroepen tot immaterieel wereld-erfgoed. Het meest tot de verbeelding sprekende stucco van het Alhambra in Granada is hier getuige van de kwaliteit van de gebruikte kalk. En een ode aan de bedreven kalkbouwers en stukadoors uit de Islamitische cultuur.

Het werken met kalkmortels is niet heel moeilijk maar vraagt in de voorbehandeling en nazorg wel wat vakkennis. Alle materialen die je daarbij helpen tot een goed resultaat zijn bij ons verkrijgbaar, van jute afscherming tot veiligheidsbrillen. >NAAR DE KALKSHOP>

Ben je niet bekend met kalk producten maar beschik je wel over enige vakkennis en wilt graag zelf aan de slag lees dan de HANDLEIDINGEN goed door of volg een introductie workshop werken met kalk . Voor specifieke werkzaamheden of bij restauraties geven wij desgewenst ook op locatie een masterclass afgestemd op het object en de wensen.

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.