Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Mortel recept oosterkerk hoorn

Kalkmortel voor Oosterkerk in Hoorn

De Oosterkerk in Hoorn kampt al tijden met stucwerk problemen in het interieur. Door uitbloei van bouw schadelijke zouten brokkelt het moderne schilder- en pleisterwerk af. De Stichting Oosterkerk te Hoorn heeft architectenbureau TPAHGa in de hand genomen voor een ingrijpend restauratieplan.

Analyse en ontwikkeling van de mortel

Bij het materiaal onderzoek worden fragmenten van de originele  historische mortel gevonden die van origine gebruikt zijn in de Oosterkerk. Deze hebben zijn door een extern expertise bureau onderzocht en geanalyseerd. Door het onderzoek hebben we een gedetailleerde omschrijving gekregen van de samenstelling, bereidingswijze en opbouw van de historische mortel.

Detail mortel restauratie

Op basis van dit onderzoek hebben we mortelrecepten ontwikkeld, voor de restauratie van metselwerk en pleisterwerk. De op maat gemaakte kalkmortel laat de aanwezige zouten schadevrij door de constructie verplaatsen. Dit hebben we gedaan door de receptuur zo samen te stellen en te bereiden dat het zout niet kristalliseert in de mortel.

Zowel technisch als visueel

Een duplicaat van een historische mortel zit niet alleen technisch goed in elkaar, maar ook visueel. De kleur is afgestemd op de wens van de opdrachtgever en restauratiearchitect. De mortel heeft een doorleefd uiterlijk gekregen, zonder gebruik te maken van pigmenten. Wij geloven dat het visuele uiterlijk zoveel mogelijk bepaald moet worden door het gebruik van de juiste ambachtelijke technieken, geselecteerde zanden, bindmiddelen en toeslagen.

kerk mortel zoutuitbloei

De speciale bereiding van de mortel, het rijpen en blussen van de kalk levert een duurzame en compatibele kalkmortel.

Daarnaast is er een mortel ontwikkeld voor een herstel van het metselwerk met speciale kalkpitten erin. Deze kalkpitten dragen bij aan het zelfherstellende vermogen van de kalkmortel. De kalkpitten werken als reservoir en laten de kalk met vocht transporteren. Op deze manier kunnen eventuele ontstane scheuren in het bestaande metselwerk gevoed en hersteld worden wanneer de kalk co2 opneemt voor de verharding.

Kalkmortel op maat

Heb jij ook een project met unieke problemen? Wij make op traditionele wijze duplicaten van historische mortels en ontwikkelen kalkmortels op maat voor specifieke problemen. Zowel in kleine als in grote hoeveelheden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.