Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Kalkgebruik in slecht weer

Kalkwerken het jaar rond

Dit is een algemene leidraad voor kalkwerken en de seizoenen in het jaar. Voor project specifieke producten kunnen afwijkende regels gelden, controleer of vraag dit na voor aanvang van de werkzaamheden.

Met de juiste beschermende maatregelen, zorg en nazorg kan je met kalk het hele jaar door werken.

Zoals met alle gangbare mortels, pleisters en verf, moet bescherming worden geboden tegen vorst, wind, regen en direct zonlicht. Ook wel de invloeden van buitenaf genoemd.

Houd er rekening mee dat het niet wordt aangeraden om kalkproducten (kalkmortels, pleisters en kalkverf) te verwerken als de kans bestaat dat de temperaturen gedurende enkele weken of maanden onder 5 ° C  komen.

Tenzij voldoende beschermende maatregelen worden getroffen tegen de weersinvloeden is het dus niet verstandig in de wintermaanden kalkproducten te gebruiken en moet dit worden uitgesteld tot het voorjaar.

.

Ook op warme, zonnige en winderige dagen dient de kalk beschermd te worden tegen uitdrogen of verbranden door zon of wind.

Als het werk moet doorgaan, let dan op:

  • Van vocht verzadigde muren moeten eerst uitdampen voor de applicatie van mortels, pleisters of verflagen.
  • Bescherming tegen invloeden van buitenaf zijn van vitaal belang, veel gebruikt zijn; jutedoeken, fleecedoeken en / of noppenfolie (verkrijgbaar bij DMC). Als het een mooie goed drogende, zonnige dag is met de juiste temperaturen, kan de bescherming overdag worden verwijderd om de carbonatatie van de kalk te helpen door vocht af te staan en koolzuur (co2) op te nemen.. Let op: Bescherming niet wegnemen totdat het gevaar voor vorst voorbij is.
  • Bescherming tegen de zomerzon en wind is van belang om te voorkomen dat kalkmortels, kalkpleister en kalkverven te snel uitdrogen – (Jutedoek is ideaal omdat het kan worden bevochtigd). Kalk moet gedurende ten minste 7 dagen na applicatie vochtig gehouden worden, anders verdroogt en verkruimelt het.
  • Muren gericht op verschillende windstreken en applicaties moeten anders worden behandeld omdat ze anders beïnvloed worden door het weer. Ken je bouwlocatie, weet wat de weersvoorspellingen zeggen, weet welke delen zon krijgen / in de schaduw blijven en geef waar nodig zoveel mogelijk hulp in de vorm van extra bescherming, extra bevochtigen. Hetzelfde product op hetzelfde werk zal zich op verschillende windrichtingen, hoogte en per toepassing anders gedragen. Kijk goed naar het werk, mogelijk behoeft het werk verschillende nazorg. Bijvoorbeeld kan bij een muur die om de een of andere reden langer nat is het carbonateren vertragen.
  • Registreer de temperaturen tijdens de werkzaamheden in een logboek met behulp van een min / max thermometer. Lange  perioden met temperaturen van minder dan 5 ° C kunnen in de toekomst problemen veroorzaken.
  • Bij kalkwerken aan het exterieur kan het nodig zijn om warmte in te brengen in de ruimte tussen de bescherming en het kalkwerk als de temperatuur gedurende langere perioden rond of onder de 5 ° C ligt.  Let op directe warmte bronnen kunnen echter ook gebreken veroorzaken. Zorg altijd voor voldoende ventilatie. Voeg onder geen enkele voorwaarde cement, antivries, additieven enz. toe aan de kalkmortel.
  • Producten moeten worden opgeslagen in een vorstvrije droge omgeving, van de grond af.

Gebrek aan gepaste voorbehandeling, verzorging en nazorg op elk moment van het jaar kan negatieve effecten aan het carbonatatie proces van de kalk veroorzaken en tot mislukkingen leiden.

Download handleiding in pdf

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.