Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Boerderij monument mortel op maat

Restauratiemortel voor monumentale boerderij

De Mortel Compagnie werd gevraagd om een mortel te reconstrueren voor een monumentale boerderij. Door het verwijderen van de pleisterlaag kwam de oorspronkelijk bakstenen muur weer in het zicht. Het metselwerk en voegwerk van de bakstenen muur ontbreekt deels en behoeft het nodige onderhoud. De vraag van de opdrachtgever was om hier onderzoek naar te doen om zo een restauratiemortel op maat te ontwikkelen voor de muur.

Onderzoek naar historische mortel

Wij hebben de toegezonden fragmenten van de historische mortel ontleed en geanalyseerd in ons eigen mortel laboratorium. Door middel van visueel, microscopisch en chemisch onderzoek kunnen we de verschillende onderdelen ontleden en analyseren. De uitkomst geeft ons een indicatie van de samenstelling, kleur en bereidingswijze. Met deze onderzoeksgegevens hebben wij een voorstel gemaakt voor een restauratiemortel. (Zie foto)

Voorstel van de mortel met historisch fragment.

Identieke restauratiemortel

De zoektocht van de opdrachtgever concentreerde zich naar een passende mortel met de karakteristiek aanwezige kalkpitten zoals in de monumentale muur. Door een geselecteerd zand uit onze uitgebreide bibliotheek te gebruiken in combinatie met een traditionele manier van bereiden ontstond het recept voor de mortel.

“Ik had niet verwacht dat het uiteindelijke resultaat zo dicht bij het originele metselwerk zou uitkomen”

Mortel op maat

Ben jij voor een monument ook op zoek naar een passende mortel? Op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen wij altijd de juiste mortel voorstellen en maken! Wij helpen u graag om uw monumentaal erfgoed in stand te houden.

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.