Kalkmortels

Bekijk onze kalkmortels

Daarom mortels op maat

Waarom een kalkmortel op maat?

Kalk is al eeuwen lang het bindmiddel in mortels, verf en pleisters. Het vormt daarmee het basismateriaal/hoofd bestandsdeel voor onze kerken, kastelen en statige grachtenpanden tot molens, boerderijen, buitenplaatsen en meest eenvoudige arbeiderswoningen. Bij onderhoud, reparatie of aanpassing van deze gebouwen is het daarom van essentieel belang de juiste kalk te gebruiken. Het gebruik van moderne, synthetische materialen die niet compatibel zijn met het originele werk, kan tot grote schade leiden. In deze zin geldt dat een reparatie met verkeerd materiaal vaak meer schade veroorzaakt dan achterstallig onderhoud.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=TbQGyw8B8YI[/embedyt]

De Mortel Compagnie is gespecialiseerd in het bereiden van traditionele luchtkalkmortel.

Door eenzijdige focus op grootschalige nieuwbouw, schaalvergroting en standaardisatie die de bouwindustrie in de twintigste eeuw meemaakte, is het gebruik van kalk in de bouw niet alleen tot een minimum beperkt, kennis over productie en toepassing is vrijwel helemaal verdwenen. Niet alleen zijn  materialen en grondstoffen die we gebruiken veranderd, ook de bereidingswijze is volledig veranderd.

De productie van kalkmortel gebeurde vroeger lokaal. Iedere boerderij en bouwplaats had wel een eigen kalkput waar de kalkmortel ter plaatse werd bereid. Hiervoor gebruikte men lokaal beschikbare materialen. Naast schelpkalk of steenkalk, waren de kleur en korrelgrootte van het gebruikte zand, en eventuele toeslagstoffen bepalend voor de textuur en materiaaleigenschappen van de mortels.

Historische mortels bezitten vaak klontjes van gedeeltelijk gebrande of “vuile kalk”, gekneusde schelpen (met name in kustgebieden), houtskool, puzzolanen, sporen van klei, minerale pigmenten of zelfs dierlijke haren of vetten. Recepturen werden vaak van generatie op generatie doorgegeven, zowel van vader op zoon als van meester op leerling. Dit alles maakt dat er in de historisch gebouwde omgeving een uiteenlopende variëteit aan samenstellingen in mortel is gebruikt.

De Mortel Compagnie levert middels onafhankelijk onderzoek voor ieder monument een op maat gemaakte mortel. Volledig afgestemd op historisch aanwezig materiaal of ontworpen naar specifieke omstandigheden.

Referenties

Offerte aanvragen

Onze klantgerichte aanpak en expertise rondom kalk stellen ons in staat om u de best mogelijke oplossingen te bieden. Aarzel dus niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.